Forum

Nasze projekty

Vindaloo z soczewicą

  • Em
  • Em Avatar Autor
  • Online
  • Shiva
  • Shiva
  • Are you sure you want to exist?
Więcej
2018/08/08 19:47 #11571 przez Em
Em stworzył temat: Vindaloo z soczewicą
Vindaloo to danie indyjskie, które samo w sobie jest fusion - ponieważ zostało przywiezione na Goa przez Portugalczyków. Oryginalnie nie zawierało ono ziemniaków, ale zostały one dodane dlatego, że "aloo" oznacza "ziemniak". Ja poszłam o krok dalej i zastąpiłam wieprzowinę soczewicą, co dodaje dodatkowego puna - mamy więc vin-dal-aloo, czyli ocet, soczewica i ziemniaki. Jest to tania i prosta potrawa, którą robi się szybko i nie wymaga długiego stania nad garami, a smakuje (przynajmniej w moim odczuciu) obłędnie. Najlepiej więc ugotować od razu wielki gar, dlatego podaję składniki na sześć porcji. Uwaga: w przepisie jest dużo dziwnych przypraw, ale jeśli nie macie gorczycy ani kozieradki, to świat się nie zawali, najważniejszy jest kumin i curry, reszta to opcjonalne dodatki. Pasta curry w zasadzie też. Przyprawiacie według własnego uznania, vindaloo z natury powinno być ostre, ale jeśli wolicie łagodniejszą wersję, to po prostu rezygnujecie z dodawania ostrej papryki w proszku.

500 g zielonej soczewicy
kilogram ziemniaków
3 duże czerwone papryki
2 puszki pomidorów krojonych
2 małe ostre papryczki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
8 łyżek octu winnego
pęczek kolendry
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
4 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki curry madrass
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kozieradki
2 łyżeczki całych ziaren kuminu
2 łyżeczki czarnej gorczycy
3 łyżeczki słodkiej papryki
sól i ostra papryka do smaku
olej do smażenia

1. Soczewicę namoczyć na noc (zalać wodą i zostawić sporo miejsca, bo wypije całą wodę).
2. Na rozgrzany olej wrzucić ziarna kminu i gorczycy. Przykryć garnek pokrywką, bo będą skakać.
3. Cebulę pokroić w pióra, wrzucić na podprażone ziarna, zrumienić.
4. Dodać starty imbir i czosnek i posiekaną ostrą paprykę.
5. Soczewicę dokładnie przepłukać, wrzucić na zrumienioną cebulę. Dodać wszystkie przyprawy, dolać wody (mniej więcej pół litra, można najpierw jeden kubek, potem drugi, jak soczewica zacznie lekko przywierać). Dusić pod przykryciem kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.
6. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dusić kolejne kilkanaście minut.
7. Dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę i dusić kolejne dziesięć minut.
8. Sprawdzić, czy ziemniaki są prawie całkiem miękkie (nie powinny się rozpadać). Dodać ocet oraz pomidory z puszki. Dusić kolejne dziesięć minut. W razie potrzeby dodać soli / ostrej papryki.
9. Pod sam koniec duszenia dorzucić posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan. Można z powodzeniem trzymać parę dni w lodówce i odgrzewać w mikrofali.
Załączniki:
COM_KUNENA_THANKYOU: sarenka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/08/11 16:44 #11572 przez sarenka
sarenka odpowiedział w temacie: Vindaloo z soczewicą
Przepraszam, że tak późno wrzucam, zdjęcie było, po prostu gościa miałem w domu i głowy nie było do forum - granie, granie i granie :P tak to mi wyszło. Jeszcze raz Em, WIELKIE dzięki, bo przepis zajefajny - raz, że prosty jak drut, a dwa, naprawdę to danie z soczewicą jest rewelacyjne. Wyszło tyle, że jeszcze na niedzielę będzie :) Masz już fana, jakby co :P


Trails of Cold Steel II

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Em
  • Em Avatar Autor
  • Online
  • Shiva
  • Shiva
  • Are you sure you want to exist?
Więcej
2018/08/11 16:54 #11573 przez Em
Em odpowiedział w temacie: Vindaloo z soczewicą
Ładnie wygląda z tym żółtym ryżem :) Choć ja zwykle daję więcej samej potrawy, a ryżu znacznie mniej :P Ale w ten sposób na pewno na dłużej wystarczy. Fajnie, że wyszło i smakowało :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Kto jest online

Odwiedza nas 416 gości oraz 3 użytkowników.

  • Em
  • Jamuszko
  • Veldrim

Nowy poziom!

  • polki90 za 2 dni awansuje na nowy poziom! (34)
  • Yume za 4 dni awansuje na nowy poziom! (33)