Forum

Nasze projekty

Włoskie tagliatelle patriotyczne

  • Em
  • Em Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Shiva
  • Shiva
  • Are you sure you want to exist?
Więcej
2016/05/10 16:48 #10799 przez Em
Użytkownik Em stworzył temat: Włoskie tagliatelle patriotyczne
Przepis zaczerpnięty z jakiejś randomowej książki o daniach z makaronem w małym formacie (tzn. książka w małym formacie, nie makaron). Wyjątkowo bez większych modyfikacji, gdyż jest to danie idealne. Wymaga wprawdzie gotowania na trzy garnki, co w pojedynkę bywa czasem karkołomne, ale za to wygląda i smakuje kupośnie.

Składniki (na cztery osoby):

4 świeże pomidory
2 kartoniki pomidorów krojonych (zwykle jeden to 390–400g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 piersi z kurczaka
100 g migdałów blanszowanych
200 ml śmietanki kremówki 30%
paczka szpinakowego tagliatelle (może być w gniazdach)
świeże zioła (przede wszystkim bazylia, ale można także dodać oregano, mięty i kolendry)
suszone zioła (bazylia, mięta, zioła prowansalskie)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
pieprz
sól
oliwa

1. Należy zacząć od sosu pomidorowego, ponieważ ten gotuje się najdłużej. Najpierw posiekać cebulę i czosnek i przysmażyć je na rozgrzanej oliwie w rondelku.

2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na przyrumienione cebulę i czosnek.

3. Smażyć przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy będą już przypominać konsystencją sos, dorzucić pomidory w kartonie. Dodać pieprz, sól, paprykę, kmin i suszone zioła. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, żeby odparowało, mieszając co jakiś czas (sos lubi się przypalać).

4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego kurczaka i migdały. Doprawić solą i pieprzem.

5. Kiedy kurczak i migdały będą już przyrumienione, wlać śmietanę i zamieszać.

6. Sos z kurczakiem powinien być gotowy po jakichś dziesięciu minutach, kiedy śmietana zgęstnieje. Sos pomidorowy może łącznie gotować się nawet około godziny — powinien być gęsty i mało wodnisty. Można nieco przyspieszyć ten proces, dodając trochę koncentratu pomidorowego. Pod sam koniec gotowania dodać porwane na kawałeczki listki bazylii i innych ziół, jeśli mamy.

7. Makaron tagliatelle ugotować al dente (ja zwykle daję po trzy gniazda na osobę).

8. Ugotowany makaron rozdzielić na talerze, polać sosem pomidorowym, a następnie białym sosem z kurczakiem. Udekorować świeżymi listkami bazylii.

9. Spojrzeć na ufajdaną tym wszystkim kuchenkę, ogarnąć wzrokiem spiętrzone naczynia i sięgnąć po kieliszek białego wina. Posprząta się później ;)
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Donacja Discord

Kto jest online

Odwiedza nas 51 gości oraz 0 użytkowników.

Nowy poziom!

  • lulu.selphie awansuje jutro na nowy poziom! (28)