Strona główna

FFVII: Crisis Core PL


Tłumaczenie: 85%,
korekta: 85%

Forum, Filmik

Poradnik strategiczny




Postęp: 446 stron, gotowe
Poradnik strategiczny FF8, wydanie III
Forum

Chronidia Final Fantasy





wersja 1.0.2
(aktualizacja: 2.05.2014)
Poniżej można przeczytać o chyba wszystkich błędach, jakie się Wam przydarzyły podczas instalacji spolszczenia, oczywiście wraz z rozwiązaniem problemów.
1. Okno cmd.exe wyskakuje, lecz pokazuje się w nim napis "Znak zachęty wiersza polecenia został wyłączony przez administratora.", wskutek czego spolszczenie się nie instaluje.
Odpowiedź: Jeżeli nie masz uprawnień administratora na komputerze, a administratora zablokował "znak zachęty", to spolszczenia nie zainstalujesz. Jeżeli masz uprawnienia administratora na tym komputerze i nadal ten błąd wyskakuje, to oznacza, że albo system Windows się popsuł, albo to efekt działania jednego z trojanów/wirusów. Pozostaje tylko reinstalacja systemu.

2. Okno cmd.exe wyskakuje, lecz pokazują się w nim informacje typu "FSfile must be file and exist" oraz "error reading ..\data\field.fs", przez co spolszczenie nie instaluje tłumaczenia dialogów w grze.
Odpowiedź: Gra jest zainstalowana w opcji niepełnej instalacji. Aby instalator działał poprawnie, potrzebna jest pełna instalacja gry.

3. W oknie cmd.exe pojawia się informacja "Nazwa 'ff8fs' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy". Spolszczenie się nie instaluje.
Odpowiedź: Podobnie jak w pkt. 1, wygląda na to, że trojan, wirus lub sam Windows, popsuł część systemu operacyjnego. Potrzebna tu będzie reinstalacja systemu.

4. Po instalacji spolszczenia mam filmy w lustrzanym odbiciu i/lub do góry nogami! Co robić?
Odpowiedź: W Bibliotece znajduje się do ściągnięcia plik EAX. Pobierz go, wypakuj i uruchom program EAXUnified.exe (oraz wykonaj całą instalację), a plik DLL wrzuć do folderu z zainstalowaną grą. Powinno zadziałać.

5. Po instalacji spolszczenia, w pliku FF8Config.exe nie ma opcji "Renderer Programowy", przez co mam brzydkie, czarne kwadraty/paski w trakcie gry. Co robić?
Odpowiedź: Opcja jest, nie zniknęła, tylko na niektórych konfiguracjach się nie wyświetla podczas rozwijania. Aby ją włączyć, należy kliknąć na pole z nazwą do wyboru i nacisnąć strzałkę w górę/dół, a opcja renderera programowego się pojawi.

6. Brakuje mi polskiej czcionki w grze.
Odpowiedź: Aby w grze pojawiły się polskie znaki, w pliku FF8Config.exe, w zakładce Grafika, należy zaznaczyć opcję "Wysoka rozdzielczość czcionki".

7. Nie mam przetłumaczonej gry w karty ani punktów czerpania czarów. Dlaczego?
Odpowiedź: Podczas instalacji spolszczenia musiał wyskoczyć jakiś błąd. Zainstaluj je ponownie, ewentualnie najpierw zainstaluj również ponownie grę. Problem powinien zniknąć.

8. Gra w różnych miejscach wykonuje nieprawidłową operację i się wyłącza. Spolszczenie było instalowane na wersji innej, niż angielska.
Odpowiedź: Napisz do mnie, lub na forum, w jakim miejscu się to zdarza. Skontaktuję się i zapytam oraz poproszę o kilka rzeczy, a opublikuję patcha do tej konkretnej wersji językowej gry.

Kto jest online

Odwiedza nas 91 gości oraz 0 użytkowników.

Nowy poziom!

  • elohim awansuje jutro na nowy poziom! (38)
  • Jamuszko za 2 dni awansuje na nowy poziom! (13)
  • Artur121 za 4 dni awansuje na nowy poziom! (29)
  • Iru za 6 dni awansuje na nowy poziom! (31)